星期日, 3月 29, 2009

[豬篇的話]環保數學題

很高興看到香港這麼多市民和機構響應地球一小時這個活動,在三月二十八日晚上八時半關燈一小時。

這一個關燈一小時的運動,絕對可以顯示出世界人仕對於氣候變化和環保的關注,絕對是可喜可賀的事。

不過在這關燈表態支持的同時,到底是否代表著真的比沒有關燈時更環保呢?

在電台新聞得知有酒店燃點5千支環保蠟燭,代替7千箋燈。到底使用7千箋燈一小時對地球的影響多還是燃點5千支環保蠟燭對地球的影響大呢?環保蠟燭又到底有多環保呢?

小時候在學校學會了做看似得環保的再造紙,回家貪玩跟著做一遍。豬爸回家看見後便破口大罵,罵的原因不是因為我把整個浴室也弄得天翻地覆,而是在家這樣做再造紙的過程中實在用了太多乾淨的食水。而天真的我在那個時候才驚覺乾淨的食水其實也是得來不易,而污水也要經過很多淨化過程也可以排進大海,兩者其實也是在消耗地球資源。

又,大多數人也會覺得用保溫杯去買咖啡比較環保。但到到底一只保溫咖啡杯的製做以及每天的清洗還程對環境的影響和使用紙杯相比時,其實相差有多遠呢?或者說,到底保溫咖啡杯要重用到多少次時才比用紙杯更環保呢?

無可否認環保是應該大力支持的,不過支持的同時也要想想你所做的是停留表態的層面,還是真真正正為環境出了一分力呢?

3 則留言:

詩白爾 說...

長期讀者到此留言。

好多人的確因為有以上問題而唔行環保,我個阿蛇係堂上都有提到呢個問題,但可惜我唔夠時間同佢嘈。

返黎個題目先。

首先,酒店燒蠟燭代替著燈固然解決唔到二氧化碳排放o既問題,但究竟二氧化碳係咪溫室效應o既元兇?老實講有冇溫室效應我睇左咁多paper都唔敢下定論。

第二,地球資源固然係不斷消耗,但係有D係可以循環再用,咁算唔算消耗?例如污水過濾下可以循環利用,D廢氣同紙杯又可唔可以循環再造利用呢?

我比較贊成用玻璃杯代替紙杯。無錯污水係會因為清洗過程製造出黎,但D污水係treatment plant度又可以養活D細菌製造沼氣成為能源,咁算唔算可持續發展?個玻璃杯爛左其實可以回收溶左佢再整個杯出來的。

紙杯係香港最終變成固體廢物,連同殘留o既酸性咖啡一同污染泥土生物,仲有表面果層non-biodegradable o既膠膜,就算你用足一星期先換一隻,地球叔叔都覺得好惡頂。算你係incinerator燒左佢,咁又雙重罪惡,因為你又排放多左二氧化碳。

環保條數其實好好好好好難計,普通人計得掂就唔使咁多走去讀。

pig 說...

我又覺得唔應該因為計唔到條數就唔去行環保,表態支持都好過無。

問題只係去以行動表態既同時,亦應該去考慮下有無更加環保既方法去表態甚至實踐呢?

TinTin 說...

我關燈後,在樓梯摔倒==